fj-muziekschool-joure-522x391

Joop speelt vanaf zijn twaalfde drums. Ooit begonnen op bugel bij de plaatselijke fanfare. Daar stond echter ook een drumstel en die had toch wel een grote aantrekkingskracht op hem. Nadat hij zijn B diploma op de bugel had gehaald is hij overgestapt op het slagwerk. Eerst nog bij diezelfde fanfare maar op zijn vijftiende  was daar dan het eerste bandje, Artemis. In de huiskamer van de moeder van de gitarist werd er gerepeteerd en volgden een aantal kleine optredens.

Na de middelbare school is Joop Small Business gaan studeren in Leeuwarden. Ten tijde van deze opleiding is hij ook de band Zwart op Wit gestart. Met deze band heeft hij erg veel optredens in Nederland en België gedaan en in 2006 werd de publieksprijs van de ‘Grote Prijs Van Nederland’ gewonnen.

Nadat hij de studie Small Business had afgerond werd Joop toegelaten tot de opleiding Jazz/Pop  op het conservatorium in Zwolle waar hij les kreeg van Peter Berk en Erik Albers. Hij is toen ook begonnen met lesgeven. Op de muziekfabriek in Heerenveen ontving Joop in 2007 zijn eerste leerlingen. Later is hij ook les gaan geven bij Ateliers Majeur, de muziekschool van Heerenveen.

Sinds september 2015 is Joop samen met Martin de Vries 8501MUSIC gestart. Een eigen muziekschool in het dorp waar hij is opgegroeid en nog steeds woont.

Vandaag de dag speelt Joop in de psychedelische indiepop band Seewolf, Bigband Que en maakt hij regelmatig muziek met zijn vrienden van 8501INDIE. Met Martin de Vries speelt hij in een jazzcombo en verder wordt hij af en toe gevraagd als invaller/sessiemuzikant bij bands en orkesten.